Steeds meer milieu-agressors zijn aanwezig in ons dagelijks leven. We zijn overgegaan van leven met UVA- en UVB-stralen naar samengaan met vervuiling, blauw licht en infraroodstraling. De omgevingsinvloeden veroorzaken grote schade omdat ze de verspreiding van vrije radicalen bevorderen, die ons lichaam en dus onze huid direct aantasten.

De huidagressors

VERVUILING. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leeft 92% van de bevolking in omgevingen met slechte luchtkwaliteit. Verontreiniging bestaat uit gassen en kleinere deeltjes die de huid binnendringen en vrije radicalen creƫren die deze uiteindelijk beschadigen. Dat resulteert in een toename van huidaandoeningen.

BLAUW LICHT (golven 400 – 600nm). Blauw licht komt van 60% van de blootstelling aan de schermen van onze apparaten, zoals mobiele telefoons en computers, en 40% van de blootstelling aan de zon. Blauw licht heeft zijn voordelen: het maakt ons wakker, helpt ons depressies te bestrijden en behandelt infecties zoals acne. Maar tegelijkertijd beschadigt het onze huid, onze ogen en is het een bron van vrije radicalen.

INFRAROOD STRALING (ongeveer 700 nm). Infraroodstraling, samen met het visuele spectrum, verwarmt de aarde en manifesteert zich in ons dagelijks leven omdat het verantwoordelijk is voor ons thermische gevoel. Ondanks het grote vermogen om de diepere lagen van de huid te penetreren, bevordert het uiteindelijk vrije radicalen die het uiteindelijk beschadigen.

Milieu-agressors zoals UVB- en UBA-stralen, vervuiling, blauw licht en infraroodstraling vergroten de schade veroorzaakt door vrije radicalen, wat een directe oorzaak is van vroegtijdige veroudering van huidcellen.

Antioxidanten om vrije radicalen te bestrijden

Vrije radicalen worden door ons lichaam in matige hoeveelheden geproduceerd. In feite hebben we intern afweermechanismen en -systemen om ze te neutraliseren. Het probleem komt wanneer er een overschot is, voornamelijk veroorzaakt door externe agressors. En hier komt de rol van antioxidanten om de hoek kijken, de grote neutralisatoren van vrije radicalen die de door hen veroorzaakte oxidatie kunnen remmen.

Bron: IS KLINISCH

http://www.planetlook.com/es/estetica/articulos/agresores-medioambientales-en-la-piel/244/