Juiste hydratatie is een belangrijke factor, vooral in de zomer en vooral bij de meest kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en sporters. Maar ook als we de huid in deze warme maanden in de best mogelijke omstandigheden willen houden.

Sleutels om uitdroging tegen te gaan:

• Wacht niet met het voelen van dorst. Zodra het dorstige signaal in het lichaam is geactiveerd, geeft dit aan dat het uitdrogingproces al begint.

• Consumeer gemiddeld twee liter vloeistoffen verdeeld over de dag. Deze vloeistoffen kunnen worden geconsumeerd door middel van drankjes of voedsel. De drank bij uitstek is water, omdat het geen toevoegingen of calorieën bevat. Andere aanbevolen drankjes zijn kruidenthee, groentedranken en vruchtensappen. De tegenovergestelde aanbeveling doet zich voor bij alcoholische dranken, omdat het vermogen om te reageren op warmte wordt aangetast en uitdroging wordt bevorderd.

• Sommige voedingsmiddelen die uitgelicht moeten worden vanwege hun watergehalte zijn fruit, zoals meloen, watermeloen, ananas, sinaasappel, pruimen, tomaat …, maar ook groenten en fruit zoals sla, asperges, champignons, spinazie en snijbiet.

• Bij het beoefenen van lichaamsbeweging is hydratatie een fundamentele pijler voor, tijdens en na het sporten, omdat het de eliminatie van water en minerale zouten veroorzaakt. Het is noodzakelijk om de dosis vloeistoffen te verhogen. Het is niet aan te raden om te sporten in de uren met maximale hitte.