Tuinieren doet veel meer dan uw tuin er mooi uit laten zien of verse groenten leveren. Het kan je immuunsysteem versterken, je hersenen scherpen – en dat is alleen voor beginners.

Verrassende gezondheidsvoordelen van tuinieren

Als u op zoek bent naar manieren om fit en gezond te blijven, is de kans groot dat lichaamsbeweging hoog op de lijst staat. Gewichtheffen kan helpen de spieren te behouden en zelfs te versterken, terwijl yoga je flexibiliteit en balans kan stimuleren. Maar heb je er ooit aan gedacht om te tuinieren?

Tuinieren, ongeacht je leeftijd, is een fysieke activiteit die veel onverwachte gezondheidsvoordelen kan opleveren. “Als ik denk aan de gezondheidsvoordelen van tuinieren, is het eerste meest voor de hand liggende voordeel om naar buiten te gaan en de frisse lucht in te gaan”, zegt Gwenn Fried, manager tuinbouwtherapie bij Rusk Rehabilitation in NYU Langone Medical Center in New York City. Maar er zijn nog veel meer voordelen voor geest, lichaam en ziel.

Maakt dat jij (en je kinderen) van groenten houden

Wij zijn de jongen die uw erwten aan de hond onder de tafel heeft gevoerd? Nam elke keer dat er spruitjes werden geserveerd een buikpijn na? Bestelde een salade met extra ranch, houd de sla vast? Gewoon ouder worden heeft misschien niet uw gevoelens over het eten van uw groenten veranderd, maar het kweken van uw eigen groenten wel. Een review uit 2017 van studies gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics wees uit dat kinderen die in aanraking kwamen met tuinieren meer fruit en groenten aten.

Helpt u het gewicht onder controle te houden

Gewichtstoename vermijden – of proberen een paar kilo af te vallen – is voor veel mensen een populair gezondheidsdoel en tuinieren kan je helpen dit te bereiken, volgens een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in het American Journal of Public Health. Tuinders hebben een aanzienlijk lagere body mass index en een lagere kans op overgewicht of obesitas dan niet-tuinders, vonden de onderzoekers. Het gemiddelde gewichtsverlies? Ongeveer 11 pond voor vrouwen en 16 pond voor mannen.

Biedt een geweldige training die leuker aanvoelt dan werk

Denk je dat rondhangen in de tuin gewoon iets is wat je oudere buurvrouw doet als ze zich verveelt? Denk nog eens na. Het dragen van zakken mulch, het duwen van een kruiwagen, het schoffelen van rijen, het plukken van onkruid, het planten van zaden, het vervoeren van apparatuur, het scheppen van mest, het verplaatsen van potten, het duwen van een maaier en andere tuinwerkzaamheden zorgen voor een training voor het hele lichaam, suggereert een review uit 2014 van studies gepubliceerd in het tijdschrift American Society for Horticultural Science. Sterker nog, het is oefenen met een doel. “Deze doelgerichte activiteit verleidt je om langer te blijven en daardoor meer te profiteren van de aërobe activiteit”, zegt Fried.

Voedt je geest

Noem het de ‘tuinieren gloed’ – werken met planten zorgt voor serieuze stressvermindering en positieve sensorische stimulatie, suggereert een experiment uitgevoerd door NASA in 2016. Dat klopt, de wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor het naar de ruimte brengen van mensen, hebben ontdekt dat tuinieren astronauten gezond en gelukkig kan houden in de zware omgeving van de ruimte. In hun onderzoek ontdekten ze dat het planten en verzorgen van zaden, zelfs alleen in kleine potten, voor een verbeterde stemming en minder stress zorgde. En als het een astronaut helpt, kan het zeker diegenen van ons helpen die ze gewoon op tv bekijken.

Verlaagt uw risico op hartaandoeningen

Hoewel tuinieren misschien geen cardio-zweetfeest met hoge intensiteit is, biedt het toch krachtige voordelen voor de gezondheid van het hart. Tuinieren kan zelfs het risico op een hartaanval of beroerte verminderen en het leven met 30 procent verlengen, volgens een studie die in 2013 werd gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. De voordelen lijken te komen uit de combinatie van lichaamsbeweging en het verminderen van stress in het vuil.

“Het stressverminderende vermogen van tuinieren begint met ons opnieuw te verbinden met de natuurlijke wereld”, zegt Fried. “Snoeien, wieden en water geven zorgen allemaal voor een louterende ervaring. Iets kleins als het verzorgen van een plant op een bureau of zo omvattend als een moestuin stelt de gebruiker in staat zich onder te dompelen in een groene, groeiende, gezonde omgeving. ”

Helpt de klimaatverandering vertragen

Als het gaat om het omkeren of stoppen van de wereldwijde klimaatverandering, kunt u op individueel niveau veel doen. Recycling, carpoolen, energiezuinige apparaten gebruiken en hybride auto’s helpen allemaal. Maar wist je dat je je achtertuin aan die lijst kunt toevoegen? Tuinen bieden vitale groene ruimte om broeikasgassen te verminderen, uw behoefte om dingen te kopen te verminderen, u keukenafval te laten recyclen en vele andere positieve punten voor onze planeet, volgens het rapport van de National Wildlife Federation.

Versterkt uw immuunsysteem

Vuil onder je vingernagels kan een teken zijn van slechte hygiëne, maar wetenschappers zeggen dat het ook een teken kan zijn van een goede gezondheid. Dankzij nuttige bacteriën die in de bodem worden aangetroffen, kan tuinieren je immuunsysteem verbeteren, je helpen minder ziek te worden en infecties gemakkelijker te bestrijden, volgens onderzoek, waaronder een studie uit 2015 gepubliceerd in Immunotargets and Therapy.

Verhoogt handcoördinatie en kracht

Een krachtige grip is belangrijk voor meer dan alleen bergbeklimmen of mensen intimideren met je handdruk. Handkracht, flexibiliteit en coördinatie zijn essentieel voor dagelijkse taken zoals het openen van potten, het dragen van pakketten en het oppakken van kinderen. En tuinieren is de perfecte manier om die fijne motoriek en spieren aan te scherpen. Een paar minuten dagelijks wieden kan zelfs helpen om een ​​deel van de spanning die wordt veroorzaakt door herhaald gebruik zoals typen of vegen met de telefoon, te compenseren.

Geeft je hoop voor de toekomst

Misschien wel het meest verrassende voordeel van tuinieren? Het herstelt je vertrouwen in de toekomst. ‘Als je tuiniert, verwacht je groei en verandering’, zegt Fried. Hoezo? ‘Wanneer iemand een zaadje plant en het water geeft, hebben ze er vertrouwen in dat het zaad wortels in de grond zal sturen om stengels en bladeren erboven te ondersteunen’, zegt ze. “Wanneer mensen zien dat geloof tot bloei komt, draagt ​​het bij aan het dragen van hetzelfde soort geloof en hoop in het dagelijks leven.”

Scherpt je hersenen

Meer dan alleen goede lichaamsbeweging, tuinieren biedt ook een gezonde training voor je hersenen, suggereert een studie uit 2019, gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health. Onderzoekers maten hersenzenuwgroeifactoren die verband houden met het geheugen bij studiedeelnemers – alle senioren – voor en nadat ze een moestuin hadden aangelegd, en ontdekten dat hun niveaus van hersenzenuwgroei aanzienlijk waren toegenomen.

Ongetwijfeld “het meest verrassende voordeel van tuinieren is het vermogen van tuinders om levenslang te leren”, zegt Fried. “Het is belangrijk om onze hersenen gedurende het hele leven te stimuleren. Met tuinieren valt er altijd iets te leren over nieuwe planten en technieken of geschiedenis en folklore uit ons verleden. “